FLORA  I  FAUNA  Program   SAVEZA RADIOAMATERA SRBIJE

WWFF ( flora I fauna sveta ) je skracenica za međunarodni radioamaterski program ekološko-oobrazovnog karaktera i delovanja u cilju zaštite i očuvanja prirode, kojim se želi svetskoj zajednici ukazati na probleme zaštićenih područja kako bi im se pružila praktična i održiva pomoć, podstakao osećaj ponosa stanovnika zemlje za svetsku prirodnu i kulturnu baštinu, kroz posete nacionalnim parkovima i prirodnim rezervatima te uspostavljanjem radioveza  sa radioamaterima posetiocima zasticenih prirodnih podrucja. (Izvor: http://www.wwff.co/p/about-wwff.html)

YU FF LISTA

YUFF PROPOZICIJE

YUFF AKTIVNOSTI

YUFF LOKACIJE

DIPLOMA

YUFF QSL KARTE

YUFF FOTO GALERIJA

WWFF Links

contact : yu3a

 

 

 

 

 

 

 

 

Srbija Flora Fauna Program (YUFF Program)

Zahvaljujući specifičnom geografskom položaju u Srbiji ima veliki broj razlicitih biljnih I zivotinjskih vrsta. U Srbiji ima nekoliko biogeografskih regija s karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uslovima.

U Srbiji postoji 215 vrsta biljaka i 429 vrsta životinja koje su kao prirodne retkosti stavljene pod najstroži stepen zaštite države. Među ugroženim životinjama su 273 vrste ptica  i 66 vrsta sisara. Zaštićena je i 41 vrsta beskičmenjaka, 34 vrste insekata i 15 vrsta riba. Među zaštićenim životinjama su pojedine vrste pelikana, roda, beloglavi sup, rečni rak, bubamara, žabe, belouške, šarke.

Zaštićene biljke su Pančićeva omorika, molika, beli i žuti lokvanj, banatski i kosovski božur, đerdapska i šarplaninska lala, iđirot i brojne vrste orhideja.

Sve ove vrste su vezane za njihova karakteristična staništa koja su u veiloj meri ugrozena I kao takve treba ih sacuvati.  

Pridružujući se naporima institucija I gradjana Srbije u očuvanju i promociji zaštićenih prirodnih dobara  radioamateri Srbije, članovi YUFF Grupe, pokrenuli su radioamaterski Srbija Flora Fauna Program (YUFF Program), sa namerom da kroz promotivne radioamaterske aktivnosti iz zaštićenih područja, podstaknu domace radioamatere, kao i one širom sveta, na podizanje svesti o potrebi ocuvanja zaštićenih prirodnih dobara, posebno onim ugroženima.  

Kao priznanje za promotivne radioamaterske aktivnosti,YUFF Program je ustanovio  diplomu, Serbia Flora Fauna Award, koja je namenjena onima koji ucestvuju u YUFF Programu.

Tokom radioamaterskih aktivnosti iz zasticenih podrucja u sklopu Srbija Flora Fauna Programa, učesnici se obavezuju da ce poštovati uslove o zaštiti prirode, kao i posebne uslove koje pred njih stave ustanove  u čijim su nadležnostima konkretna zaštićena područja.